Crit’Air milieusticker

Milieusticker Frankrijk Arc de l Amour Auvergne

Op 1 juli 2016 is in Frankrijk de wet Crit’Air in werking getreden. Hiermee kunnen Franse gemeentes permanente en tijdelijke milieuzones instellen. Binnen een milieuzone moeten alle auto’s voorzien zijn van een Crit’Air milieusticker. In dit artikel lees je er meer over.

Reis je regelmatig met de auto naar Frankrijk en verwacht je de grotere steden te bezoeken, dan kan het handig zijn om van tevoren een milieusticker te bestellen. De milieusticker is jaren geldig, dus je hoeft hem maar een keer te bestellen. Per 1 maart 2018 is de prijs van de sticker vastgesteld op € 4,21, inclusief verzendkosten naar landen binnen de Europese Unie.

Milieusticker

Het Crit’Air Ecovignet is een sticker die je op de voorruit van je auto plakt. Deze milieusticker maakt onderscheid tussen oudere motorvoertuigen, recentere motorvoertuigen en milieuvriendelijke voertuigen. De milieusticker is ook verplicht voor buitenlandse voertuigen. Doel van de Crit’Air-wetgeving is het verlagen van de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof.

Permanente milieuzone in Groot Parijs

Parijs geldt als een permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR). Dit betekent dat de milieusticker verplicht is op alle wegen. Sinds 1 juli 2019 is de milieuzone van Parijs uitgebreid naar het gehele gebied binnen de A86 (Externe link) .

Wat betekent dit voor de automobilist?

 • Voertuigen met een Crit’Air milieusticker 5 en niet-geclassificeerde voertuigen mogen op doordeweekse dagen tussen 8.00 en 20.00 niet rijden in het gebied binnen de A86. Voor zware voertuigen, bussen en touringcars (Externe link) geldt dit verbod ook in het weekend tussen 8.00 en 20.00 uur.
 • Voertuigen met een Crit’Air milieusticker 4 mogen op doordeweekse dagen van 8.00 tot 20.00 uur niet rijden in het gebied binnen de ringweg (périphérique) van Parijs. Voor zware voertuigen, bussen en touringcars (Externe link) geldt dit verbod ook in het weekend tussen 8.00 en 20.00 uur.
 • De ringweg (périphérique) zelf en de bossen van Vincennes en Boulogne zijn sinds 1 juli 2019 op alle tijden verboden voor niet-geclassificeerde voertuigen en Crit’Air 5.

Het verbod geldt dus niet voor de A86 zelf.

Auto’s met een Crit’Air milieusticker 0 tot en met 3 (benzineauto’s van 1997 en dieselauto’s vanaf 2006) mogen dus gewoon het centrum van Parijs in. In de zone daaromheen (dus tot aan de A86) worden alleen auto’s met milieusticker 0 tot en met 4 op alle tijden toegelaten (benzineauto’s vanaf 1997 en dieselauto’s vanaf 2001).

Permanente milieuzones kunnen op elk moment worden uitgebreid wanneer er sprake is van extreme luchtvervuiling (pic de pollution). In zo’n geval is het handig om een milieusticker te hebben, omdat er dan een rijverbod kan gelden voor voertuigen uit de meest vervuilende categorieën van het ecovignet.

Tijdelijke milieuzones in Frankrijk

Voor andere grote steden en de omliggende gemeentes in Frankrijk geldt nog geen permanente verplichting om een ecovignet te hebben. Daar kunnen, door de diverse Franse prefecturen, echter wel tijdelijke milieuzones (Zone de protection de l’air, ZPA) ingesteld worden, bijvoorbeeld in geval van een pic de pollution, een periode van tijdelijke extreme luchtvervuiling. Als dit het geval is, dan wordt dat net als bij wegwerkzaamheden gecommuniceerd via de media en matrixborden en de website van de betreffende prefectuur. Tijdens de ZPA kan het rijverbod ook gelden voor de meest vervuilende categorieën van de milieusticker. Overweeg je bijvoorbeeld een bezoek aan Grenoble, Lyon, Lille of Straatsburg – om maar een paar steden te noemen – bestel dan voor alle zekerheid een ecovignet.

De categorieën van de Crit’Air milieusticker

De milieusticker bestaat uit 6 categorieën en loopt van categorie 0 tot en met 5, waarbij 5 het meest vervuilend is. Elke categorie heeft een andere kleur vignet. Het groene vignet (categorie 0) is voor elektrische voertuigen en categorie 5 is voor dieselvoertuigen ouder dan 17 jaar. Het type Crit’Air Ecovignet is afhankelijk van het jaar waarin een voertuig is geregistreerd, de energieklasse en de EURO-norm (mate van emissie).

Wil je weten welk certificaat vereist is voor jouw voertuig? Op de officiële website kun je een simulator (Externe link) invullen en zien welke Crit’Air sticker je dient te bestellen.

De milieusticker online bestellen

Let op!

De milieusticker kan alléén online besteld worden op de officiële website van Crit’Air (Externe link) . Dit is de enige officiële website om het vignet te bestellen! Er bestaan andere aanbieders, maar die vragen een veelvoud van de prijs. Houd bij de bestelling je creditcard en kentekenbewijs bij de hand. Het vignet is niet te koop op fysieke locaties, zoals tankstations of ANWB-winkels. Lees voor het invullen van het Franse bestelformulier dan ook ons artikel Praktische tips voor het online bestellen van het Crit’Air Ecovignet.

Per 1 maart 2018 is de prijs van de milieusticker vastgesteld op € 4,21, inclusief verzendkosten naar landen binnen de Europese Unie. Vooralsnog is het alleen mogelijk om met een creditcard te betalen.

Levertijd

Bestel het vignet op tijd. De levertijd bedraagt circa 10 dagen.

Ontvang je de milieusticker te laat en vertrek je al naar Frankrijk? Na het bestellen ontvang je een bevestiging per e-mail (binnen circa 4 uur). Daarnaast ontvang je binnen circa 24 uur na het bestellen een elektronische factuur met daarop een afbeelding van het door jou bestelde vignet. Deze afbeelding dient als tijdelijk bewijs van je bestelling en de classificatie van jouw voertuig. Print deze afbeelding en leg deze achter de voorruit totdat je de eigenlijke sticker hebt ontvangen.

Is het vignet niet zichtbaar aanwezig wanneer je je in een milieuzone bevindt, dan riskeer je een boete. Voor auto’s en motoren bedraagt deze minimaal € 68. Voor bussen en vrachtwagens is dat minimaal € 135.

Europese gehandicaptenparkeerkaart

Ook reizigers die in het bezit zijn van een Europese gehandicaptenparkeerkaart dienen voor hun voertuig te beschikken over een Crit’Air Ecoviget. Er bestaat geen apart Crit’Air vignet voor mindervaliden. Toegang tot een permanente milieuzone mag echter niet worden geweigerd voor voertuigen waarin een mindervalide reist of wordt vervoerd (mits de Europese gehandicaptenparkeerkaart aanwezig is), ongeacht de kleur van de sticker en het tijdstip (dus ook tijdens verontreinigingspieken). Let op dat de Europese gehandicaptenparkeerkaart altijd zichtbaar in het voertuig ligt.

Uitzonderingen

Bepaalde voertuigen zijn uitgezonderd en mogen niet de toegang tot milieuzones worden ontzegd. Dit geldt voor voertuigen van publieke diensten (zoals politie, brandweer en ambulance) en voertuigen van overheidsbedrijven. Bepaalde private voertuigen kunnen ook worden uitgezonderd, wanneer er autorisatie is verkregen door de gemeente of de staat. Deze uitzonderingen kunnen betrekking hebben op oldtimers, toeristische voertuigen of wegenwachtdiensten.

Hulp nodig bij het online bestellen van het Crit’Air Ecovignet? Met deze praktische handleiding vergemakkelijken we het Franse bestelproces. Het Crit’Air ecovignet is alléén online te bestellen. Tip 1: houd bij het bestellen alvast je kentekenbewijs en creditcard bij de hand!

Het bestelformulier invullen

 • Ga naar de website certificat-air.gouv.fr  .
 • Klik op “Demander son certificat” (Certificaat aanvragen).
 • Klik op de foto met de vlaggen “Votre véhicule est enregistré en Europe” (Uw auto is in Europa geregistreerd).
 • Vink de twee hokjes aan waarmee je de algemene voorwaarden accepteert en aangeeft over een geldig kentekenbewijs te beschikken. Klik op “Suivant” (Volgende).
 • Klik om je auto toe te voegen op “Ajouter un véhicule” (Voertuig toevoegen).
 • Er verschijnt een pop-upvenster. Hierin vul je de gegevens van het voertuig in (te vinden op het kentekenbewijs).
  1. No d’immatriculation = Kenteken
  2. Date de première immatriculation = Datum van eerste toelating (dd/mm/jjjj)
  3. Catégorie de véhicule = Voertuigcategorie (Dit zal in de meeste gevallen zijn “Voitures particulières catégories M1”. M1 geldt voor voertuigen voor minder dan 9 personen, motoren en campers)
  4. Carburant = Brandstofsoort
    Diesel (gazole) = Diesel
    Essence = Benzine
    Electrique = Elektrisch
    Gaz naturel = Aardgas
    Hydrogène = Waterstof
    Gaz de pétrole liquifié GPL / Autogas LPG
    Superéthanol = E85
  5. Pays d’immatriculation = Land van afgifte van het kenteken
  6. No de série = Chassisnummer (voertuigidentificatienummer)
  7. Marque = Merk
  8. Nom commercial du modèle = Handelsbenaming van het model/Type auto (indien bekend, anders veld leeglaten)
  9. Norme Euro = Euronorm van motor, milieuklasse EG-goedkeuring (indien bekend, anders veld leeglaten)
  10. Emission de CO2 = CO2-uitstoot
  11. Télécharger le justificatif d’immatriculation = Kentekenbewijs uploaden (Het is verplicht een kopie van je kentekenbewijs te uploaden, in formaat pdf, jpg of png. Let op dat het bestand niet groter is dan 400 kB!). Een kopie van de voorzijde van het kentekenbewijs volstaat.
 • Klik vervolgens op “Enregistrer” (opslaan) en daarna op “Suivant” (volgende). Er verschijnt een nieuw scherm.
 • Vul je naam en adresgegevens in en klik daarna op “Suivant” (volgende).
  1. Nom et prénom = Naam en voornaam
  2. E-mail = E-mailadres
  3. Numéro et libellé de la voie = Straatnaam en huisnummer
  4. Complément d’adresse = Toevoeging op het adres (indien van toepassing, anders veld leeglaten)
  5. Code postal = Postcode
  6. Ville = Woonplaats
  7. Pays = Land
  8. L’adresse de livraison est différente = Afwijkend bezorgadres
  9. Précédent = Vorige // Suivant = Volgende
 • Tot slot kom je op de betaalpagina. Let op: betaling is alleen mogelijk via creditcard! Betaling via bankoverschrijving is niet mogelijk.

Na de betaling ontvang je een bevestiging per mail. Binnen enkele dagen ontvang je een tweede mail met als bijlage de factuur en daarop een afdruk van de sticker. Zolang je de sticker niet hebt, mag je deze tijdelijke “sticker” onder je voorruit leggen.

Status van je bestelling

De bezorging per post kan twee weken in beslag nemen. Twijfel je over je aanvraag dan kun je de status van je bestelling controleren op dezelfde website certificat-air.gouv.fr. Klik op “Suivre ma commande” (Mijn bestelling volgen). Kies bij “Pays d’immatriculation” voor “Etranger” (Buitenland). Vul bij “Immatriculation” je kentekennummer in. Vink aan “I’m not a robot” en klik op “Rechercher” (Zoeken).

BONNE ROUTE!

Bron: France.fr