Het is natuurlijk ontzettend gezellig als je jouw hond kan meenemen op vakantie. Frankrijk is heel hond-vriendelijk en bij Arc de l’Amour is jouw hond dan ook van harte welkom! Onze Australische herder Beau laat jouw hond graag alle leuke plekjes op ons landgoed zien.
Om ervoor te zorgen dat de reis voor zowel mens als hond een succes wordt is een goede voorbereiding nodig. Hier lees je waar je zoal aan moet denken wanneer je jouw hond mee wilt nemen.
Voordat je een hond mee de grens mag overnemen, moet het dier voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Jouw hond moet in ieder geval een Europees dierenpaspoort hebben. Zo’n paspoort is verkrijgbaar bij de eigen dierenarts. Ook moet de hond een chip hebben. Vergeet niet het chipnummer en je adresgegevens bij een databank te laten registreren.
Alle honden moeten zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid) en dit moet minstens 21 dagen voor vertrek zijn gegeven. De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort.
Pups jonger dan 15 weken mag je niet meenemen naar Frankrijk. Elke hond moet een geldige rabiës vaccinatie hebben. Deze mag pas vanaf een leeftijd van 12 weken gegeven worden, daarna moet het dier nog 21 dagen wachten voordat hij Frankrijk binnen mag.
Een vlo- en tekenband is niet verplicht in Frankrijk, maar is wel gewenst. Ook Beau draagt een vlo- en tekenband en vindt het prettig als jouw hond deze ook draagt. Neem dan wel een goede band, die ook bijvoorbeeld de zandvliegjes tegengaat. Koop daarom de band bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts.
Niet alle hondenrassen mag je zomaar op vakantie naar Frankrijk meenemen. In Frankrijk is de pitbull verboden, maar ook kruisingen van de American Staffordshire terriër, Stafforshire bull terrier, mastiff, boerboel en tosa zijn niet welkom en aan de raszuivere American staffords, tosa’s en rottweilers en aan kruising rottweilers zijn zulke zware eisen gesteld dat het vrijwel onmogelijk is hen mee te nemen naar Frankrijk.
Laat vooraf de hond wennen aan de auto, want het is een flinke rit. Het is aan te raden om de hond vast te zetten in een speciaal tuigje voor in de auto. Hiermee voorkom je dat de hond door de auto heen gaat bewegen, maar ook dat de hond door de auto gelanceerd wordt bij een noodstop. Voor jezelf is het verstandig om na iedere twee uur een kwartiertje te stoppen en rust te nemen. Dat geldt ook zeker als de hond erbij is. Natuurlijk laat je de hond nooit alleen in de auto achter!
Checklist: Wat moet er mee?
- Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde inentingsbewijs, de rabiësverklaring.
- Kopie van het registratiebewijs van jouw hond bij een databank met daarop het chipnummer van de hond.
- Indien van toepassing: kopie van de stamboompapieren van jouw hond: CITES papieren.
- Eigen voer.
- Water voor onderweg.
- Speeltjes.
- Tekenband en tekenverwijderaar, bijvoorbeeld de Tick Key (klik hier).
- Halsband met daaraan een hondenpenning met de gegevens van de hond (onze tip: In de webshop van Hondenpenning.net kun je al hondenpenningen bestellen vanaf € 5,99 en deze worden al binnen enkele dagen thuisbezorgd).
- Een duidelijke foto van jouw hond.
- Telefoonnummer van je eigen dierenarts.
- Eet- en drinkbakken.
- Een mand of deken.
- Eventueel medicijnen en EHBO-doos.
- Borstel, kam en andere verzorgingsproducten.
- Hondenpoepzakjes.
Bron: LICG